Çağrı Merkezi 444 55 60
  • Anasayfa
  • Blog
  • Eviniz İçin En Uygun Su Deposunu Seçerken Nelerden Kaçınmalısınız?

Eviniz İçin En Uygun Su Deposunu Seçerken Nelerden Kaçınmalısınız?

Eviniz İçin En Uygun Su Deposunu Seçerken Nelerden Kaçınmalısınız?

Son zamanlarda depolama ürünleri evlerimiz dahil, hayatımızın pek çok farklı yerinde kullanılıyor. Ev kullanımı için su deposu seçerken güvenli, dayanıklı ve kurulum ortamına en uygun olanı seçmek önemlidir. Ancak doğru tankı seçmezseniz bakımı zor olabilir. Eviniz için depo seçerken beş noktayı göz önünde bulundurmanız önemlidir. Bu faktörler ise deponun üretildiği malzeme, kapasite, deponun kurulum yeri, bakım ve dayanıklılık özellikleridir. Bu kapsamda eviniz için bir depo seçerken, aşağıdaki hususlardan kaçınmanızı öneriyoruz.

  • Yanlış malzeme seçimi

Depolama ürünleri polietilen, paslanmaz çelik ve polyester gibi malzemelerden üretilmektedir. Depoyu dışarıda kullanacaksanız, ultraviyole ışınlara duyarlı bir malzeme seçerseniz depo daha çabuk bir şekilde sararacaktır. Özellikle içme suyunun depolanması için hijyenik, paslanmaz çelik veya gıdaya uygun polietilen depolar dapa uygundur.

  • Doğru boyutu seçin.

Eğer tank kapasitesi ihtiyaçlarınıza karşılamıyorsa su sıkıntısı yaşayabilirsiniz veya kullanılmadığı için su durgun kalabilir. Örneğin dört kişilik bir ailenin en az 500 litre ile 5000 litre depo kapasitesine ihtiyacı olacaktır. Kullanım sıklığınıza ve suyu nasıl değerlendireceğinize göre uygun bir boyut seçmelisiniz. Bu kullanım genellikle içme, günlük kullanım, temizlik ve yağmur suyu hasadı olabiliyor.

  • Kurulum yerini kontrol etmemek

Tankın sabit bir zemine yerleştirilmesi gerekmektedir. Tankın yumuşak zemine veya eğimli bir yere yerleştirilmesi durumunda, tankın eğilme veya devrilme riski vardır. Özellikle büyük tankların sağlam bir temel üzerine kurulması gerekmektedir. Ancak ev için düşündüğümüzde zeminin düz ve temiz olması yeterli olacaktır.

  • Bakım kolaylığının göz ardı edilmesi

Temizlenmesi ve incelenmesi zor olacak şekilde tasarlanmış bir tank seçerseniz, temizlemesi zor olacaktır. Depo temizlenmezse içerisinde kir ve küf kolayca birikecektir. Dar ağızlı tankların iç temizliği zordur ve uzun süreli kullanımlarda su kalitesi bozulabilir. 

  • Dayanıklılığı dikkate almamak

Eğer tank yeteri kadar sağlam olmazsa, tank yüzeyinde en ufak darbe sonrasında çatlama olabilir. Ayrıca sık su kullanan hanelerde yüksek basınca dayanıklı tank seçimi daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Ancak evlerde genellikle yüksek basınca ihtiyaç duyulmuyor genellikle küçük bir su pompası işinizi görecektir.

Köylerde Foseptik Depoların Kullanımı

Köyler, yerleşim yerlerine uzak bölgelerde olduğu için belediyeler bu tarz yerlere kanalizasyon hizmeti götüremeyebiliyor. Bu sebeple köylerde genellikle foseptik olarak bu tanklar kullanılıyor. Bu kapsamda deponun kurulum yerlerinin doğru seçilmesi, düzenli bakım yapılması önemlidir. Çünkü foseptik pis kokan ve pis görünen bir içerik olduğu için genellikle toprak altına gömülen depolar tercih ediliyor. Kırsal kesimlerin çoğunda kanalizasyon sistemi bulunmamakta olup, evsel atık suların ve tuvalet atıkların depolaması için genellikle bu tanklar kullanılmaktadır. Doğru yönetilmediği takdirde çevreye ve insanların yaşamlarına olumsuz etkileri olabileceğinden, doğru şekilde nasıl kullanılacağını bilmek önemlidir.

Foseptik olarak kullanılan depoların olmaması durumunda genellikle atık sular ve tuvalet atıkları bir boru yardımıyla nehirlere, akarsulara veya bir çukurun içerisine dolduruluyor. Ancak zamanla toprak ıslandığı ve kirlendiği erozyona uğraşabiliyor. Bu durum yaygınlaştığı için doğaya büyük zararı olabilir. Özellikle bu tarz pis bir içeriğin karıştığı sudan hayvanların içmesi durumunda hayvan popülasyonu azalabilir. Foseptik tankını sağlam bir zemine sahip bir yere kurmak önemlidir. Ayrıca koku ve su kirliliğini önlemek için evden ve kuyulardan uygun mesafeyi korumak gerekiyor. Bu sebeple toprak altına gömülen depolama ürünleri bu hususta çok fazla tercih edilmektedir. Deponun kapağını kapalı tutarsanız etrafta bir koku olmaz, toprak altında olduğu için kötü bir görüntü de olmayacaktır.

Bu tarz bir kullanımı olan tanklardaki katı maddeler zamanla birikerek, düzgün bir şekilde boşaltılmazsa kötü kokulara ve tıkanıklıklara neden olabilir. Tankın temiz kalması için yılda bir veya iki kez profesyonel bir kişinin boşaltması önemlidir. Kırsal kesimlerde her hanenin kendi foseptik olarak kullandığı tanklarını düzgün bir şekilde kullanması gerekmektedir. Toplum genelinde çevre bilincinin oluşturulması ve bakım kurallarının paylaşılmasıyla alanın uzun süre güvenli bir şekilde kullanılması sağlanabilir. 

Köylerde Turşu Kurumu Nasıl Yapılıyor?

Pek çok köyde, ihtiyaç fazlası hasat ya kurutuluyor ya da turşu yapılıyor. Bu turşular oldukça lezzetli olmasının yanında köy gibi yerlerde küçük küçük turşu depoları kullanılmasını öneriyoruz. Çünkü turşuların karanlıkta kalması ve deponun kapağının kapalı tutulması gerekiyor. Bu sebeple bir depodan turşu yenmeye başlandığında diğer depolardaki turşular olgunlaşmaya devam edebilir. Turşu kurumu için kullanılan depoların ise gıda temasına uygunluğu bulunmaktadır. Genellikle polietilen kullanılarak üretilen depolardır. Oldukça hafif olmasının yanında 50 litre ile 25 ton arasında değişen hacimlerde üretilebiliyor.

27 Şubat 2025