Çağrı Merkezi 444 55 60
  • Su Deposu
  • Blog
  • Hangi Boyutta Yağmur Suyu Hasat Tankı Satın Almalısınız?

Hangi Boyutta Yağmur Suyu Hasat Tankı Satın Almalısınız?

Günümüzde pek çok alanda, depolama ürünleri kullanılmaktadır. Farklı alanlarda farklı avantajları bulunan su deposu modelleri, ülkemiz dahil olmak üzere farklı pek çok ülkede kullanılmaktadır. Depolama ürünleri pek çok farklı amaç doğrultusunda kullanılmaktadır. Kullanım amaçlarının başında endüstriyel kullanım gelmektedir çünkü pek çok ürünün üretilmesine ve bir yerden farklı bir yere sevk edilmesini sağlamaktadır. Bunların yanı sıra genel manada kullanım amaçlarına baktığımızda ise katı veya sıvı fark etmeksizin herhangi bir içeriğin, dış çevre koşullarından korunması amacıyla depolanıp, depolanan içeriğin bir yerden farklı bir yere sevk edilmesine imkan tanıyan, depolanan içeriğe ihtiyaç duyulduğunda ise tahliye vanası aracılığıyla tahliye edilmesini sağlayan araçlar olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Depolama ürünleri kullanılarak, yağmur suyu hasadı da yapılmaktadır. Yağmur suyu hasadı ile birlikte sahip olduğumuz su kaynağı, gelecek nesillere daha emin bir şekilde aktarılabilmektedir. Dünya genelinde pek çok ülkede ve şehirde yağmur suyu hasadı sistemleri kullanılmaktadır. Bu hususta bu sistemlerin kullanıcısına sağladığı maddi ve manevi fayda oldukça büyüktür. Maddi açıdan dikkat çeken en büyük faydası su faturanızı azaltması olacaktır. Peki bu yağmur suyu hasadı sistemleri nasıl kurulur ve bu hasat için ne tür depo kullanmak gerekmektedir?

Yağmur Suyu Hasadı Nasıl Yapılır?

Yağmur suyu hasadı sistemleri basit ve kapsamlı sistemler olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu sistemleri basit olarak evlerinizde bile kurup, kullanabilirsiniz. Fakat kapsamlı sistemlerde ülkemizde bulunmasalarda dünya genelinde bazı ülkelerde bulunmaktadır. Yağmur suyu hasadı sistemleri, ister basit olsun ister kapsamlı, temel bazda üç kategori hesaplanarak kurulmaktadır. İşte yağmur suyu hasadı sistemlerinin kurulması için gereken üç kategori aşağıdaki gibidir.

1) Yağmur Toplama Alanı

Basit yağmur suyu hasadı sistemlerinde yağmur toplama alanları genellikle evlerimizin çatısı olur. Kapsamlı sistemlerde ise yağmur toplama alanları ters şemsiye mimarisi ile yapılmakta ve oldukça yüksek yapılmaktadır. Yağmur toplama alanı ne kadar çok alanı kapsar ise o kadar çok yağmur ile etkileşime geçecektir. Fakat bu alanın her bir metrekaresi eğimli yapılmalıdır. Düz yapılan metrekare alanlarda yağmur eğim ile birlikte kaymaz. Yağmur toplama alanlarında toplanan yağmur suları, aktarılmak üzere yağmur suyu sevk etme alanına doğru eğim ile birlikte yola çıkmaktadır.

2) Yağmur Suyunu Sevk Etme

Yağmur toplama alanlarında biriken yağmur suyu, suyu depolama alanına sevk edecek bir kanala ihtiyaç duyar. Bu sebepten ötürü kapsamlı sistemlerde etkili bir kanal yapılmaktadır. Basit sistemlerde ise bu kanallar yağmur toplama alanı olan çatılara bağlı olan plastik saçaklar ve borulardan oluşmaktadır. Böylece çatılardan aşağıya doğru yağmur suyu kaybı olmamaktadır. Basit bir dille anlatacak olursak, aslında ülkemizdeki tüm binalar üzerinde bu şekilde sistemler bulunmaktadır. Tek fark sokağa tahliye olan boruya müdahale etmeniz gerekecektir, belki de hiç müdahaleye gerek kalmadan depoya uyumlu bir borunuz bulunacaktır. 

3) Yağmur Suyunu Depolama Alanı

Yağmur hasadı sistemlerinin, en önemli ve son ihtiyacı bir depolama ürünüdür. Bu tarz amaçlar doğrultusunda polietilen su deposu modelleri oldukça fazla kullanılmaktadır. Çünkü polietilen kullanılarak üretilen depolar, diğer depolama ürünlerine nazaran oldukça ekonomik bir fiyat etiketine sahiptir. Ayrıca polietilenin gıdaya uygunluğunun bulunması sayesinde, bu depolarda biriken suları, bitki sulamak gibi amaçlar doğrultusunda da kullanabilirsiniz. Bu sistemler basit kapsamlı olarak küçük veya hobi bahçesi olan insanlar tarafından oldukça fazla kurulmaktadır. Kapsamlı sistemlerde ise belirli bir bölgenin su ihtiyacını karşılamak için kurulmaktadır.

Yağmur Suyu Hasadının Faydaları Nelerdir?

Bilim adamları büyük metropollerin su ihtiyaçları üzerine yaptıkları bir araştırma sonucunda artan nüfus ile birlikte su kıtlığının yaşanacağı öngörülmektedir. Bunu öngören bilim insanları, büyük metropollerin hükümetlerine bir bildiri yayınladı ve hükümetleri uyardı. Bazı hükümetler bu hususta bilim insanları dinleyerek önlem almaya başladılar bile. Bu metropollerden bir tanesi de Sydney’dir. Sydney’de şehrin belirli kesimlerine yağmur suyu hasadı sistemleri kurularak, şehrin yaşama ihtimali olan su sorununu daha ileri bir tarihe ertelemeyi başarmıştır.

Bilim insanları tarafından tespit edilen yakın gelecekteki su kıtlığı İstanbul’u da vuracağı düşünülmektedir. Keza İstanbul, tarihi boyunca pek çok bölgeden şehre su taşınması yoluyla, su kaynağına kavuşmuştur. Halihazırda tarih boyunca su sorunu yaşamış olan güzide İstanbul’umuzun susuz kalma ihtimali bile oldukça korkutucu öyle değil mi? İstanbul’un yanı sıra oldukça büyük olan şehirlerimizinde sırasıyla su sorunu yaşaması ihtimaller dahilindedir.

Ülkemizde bulunan metropollerde ve büyük şehirlerde olası bir su sorunu yaşanması durumunda, buralarda bulunan nüfusun ani bir şekilde Anadolu'ya ve su sorunu yaşamayan Avrupa ülkelerine göç etmesi ihtimaller dahilindedir. Şu anda su sorunu yaşayan bir şehir olan Cape Town’u incelediğimizde, şehir halkı sahip olduğu suları olabildiğince verimli kullanmak için bir kaç kez kullanmaktalar. Bu hususta Cape Town’da yaşadığınızda komşunuzun arabasını temiz göremezsiniz. Bu açıdan bakıldığında turistler için su kullanımı genişletilebiliyor fakat rica olarak suyu verimli kullanılması söylenmektedir. Böylece yöre halkı tarafından su, olabildiğince verimli kullanılmaktadır. Sizlerde sahip olduğumuz suyu en iyi şekilde korumak için yağmur suyu depolamak için depolama ürünlerinden satın alabilirsiniz. Umarız ki ülkemizde hiçbir zaman su sorunu yaşanmaz. 

18 Kasım 2022
×
Sepetinizde şuan {{ basketItems.length }} ürün var.
Product Image
{{ item.piece }}
×