Ülkemizin pek çok farklı sektöründe depolar kullanılmaktadır. Bu kapsamda büyük bir su deposu seçerken birçok kişi kapasiteye ve malzemeye odaklanır, ancak depoların ultraviyole direnci genellikle göz ardı edilir. Tonluk su deposu satın alıp dışarıda kullanmayı düşünüyorsanız, deponun ultraviyole direnci, kararınızı verirken dikkate almanız gereken önemli bir faktördür. Çünkü tanklar zamanla çevresel etkilere maruz kalmaktadır. Özellikle polietilenden üretilen tonluk tanklar, dayanıklı, hafif ve kolay taşınabilir olmaları nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. 50 litreden 25 tona kadar kapasitelerde üretilebilen bu tip, monoblok yapısı sayesinde su sızıntı riskini azaltarak tarım, fabrika ve ev gibi geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Bu depolar dışarıda, içeride ve toprak altında kullanılabiliyor. Ancak bir deponun uzun süre dışarıda kalması durumunda güneş ışınlarından dolayı bozulma sorunu ortaya çıkar. UV ışınları plastik yüzeylerin zamanla zayıflamasına, çatlamasına ve solmasına neden olur. Burada UV korumasının varlığı veya yokluğu tankın kullanım ömrünü belirleyecektir. UV ışınlarına dayanıklı bir tankın yüzeyi güneş ışığına maruz kaldığında sararmayacaktır. Özellikle gıda, tarlaları sulamak için su, kimyasallar gibi içerikler depolanırken, depolanan içeriklerin kalitesinin korunabilmesi için dış etkenlerin en aza indirilmesi gerekmektedir. UV korumalı tanklar bu açıdan daha stabil bir depolama ortamı sağlar.
Bunlara ek olarak tankın sürekli olarak doğrudan güneş ışığına maruz kalması durumunda, yalnızca malzeme bozulmayacak, aynı zamanda içindekilerin sıcaklığı da değişecek ve bu da bir sorun teşkil edebilecektir. Yaz aylarında depoladığınız suyun sıcaklığı artar, dolayısıyla bu da mikrobiyal üreme riskini artırır. UV koruması sıcaklık artışını bir miktar azaltmaya yardımcı olur, bu da kalitenin korunmasına yardımcı olur. Bir tank seçerken sadece büyüklüğünü veya fiyatını değil, aynı zamanda onu nerede ve nasıl kullanacağınızı da göz önünde bulundurmalısınız.
Bazen kendimize bu kadar büyük bir tankı nasıl ürettiler diye soruyabiliyoruz. Birkaç tondan fazla sıvıyı güvenli bir şekilde depolayabilen bu devasa tanklar, sadece büyük değil, aynı zamanda gelişmiş yapıları, malzemeleri ve üretim teknolojilerini bir araya getiren endüstriyel ürünlerdir. Öncelikle bu tanklar 100 tona kadar çeşitli şekil ve boyutlarda üretilebiliyor. Bu nedenle imalatta hassas tasarım gerekiyor. Özellikle polyester veya paslanmaz çelikten üretilen tanklar büyük olduklarında bile dayanıklılıklarını korurlar ve kimyasallar, içme suyu, tarımsal malzemeler gibi içerikleri depolamak için kullanılırlar. Bu malzemeler darbeler ve korozyon gibi çeşitli etkenlere karşı oldukça dirençlidir.
Önemli olan bu dev tankların yerinde üretilecek olmasıdır. Başka bir deyişle, malzemeler ve parçalar fabrikadan bitmiş ürün olarak taşınmak yerine, montaj sahasına getiriliyor ve yerinde monte edilip üretiliyor. Bununla birlikte polietilen kullanılarak üretilen depolar çok büyük hacimlerde üretilemiyor. Çünkü üretim şekli en fazla 25 tonluk bir depo üretilmesini sağlayabiliyor. Sahada üretim yapıldığında mühendisler, üretime başlamadan önce deponun boyutunu, araziyi ve kullanım amacını kontrol ederler. Sahaya uygun hale getirilen tanklar, kalıp montajı, malzeme işleme ve daha sonra sırasıyla kaynak, birleştirme ve iç yüzey işlemlerinin yapılmasıyla tamamlanır. Bu yöntem özellikle büyük kapasiteli depolama gerektiren endüstrilerde oldukça kullanışlıdır.
Devasa boyutlardaki tanklar büyük olmalarının yanı sıra güvenlik ve dayanıklılık gibi özelliklere de sahiptirler. Tasarım aşamasında, sıvı ile doldurulduğunda iç basınç, iklim değişikliği nedeniyle genleşme ve büzülme, deprem ve darbelere dayanıklılık gibi pek çok faktör göz önünde bulunduruluyor. Aslında tanklar o kadar dayanıklıdır ki, çoğu zaman onlarca yıl boyunca kullanılırlar. Su deposu kapsamda ağır sanayi de çok fazla kullanılıyor. Nitekim sanayi alanında çok fazla büyük depoya ihtiyaç duyulabiliyor. Bu dev tankların varlığı günlük yaşamımızı ve endüstriyel faaliyetlerimizi gerçekleştirmemizde büyük bir rol oynamaktadır.
Çok fark edilmese de bu tarz depoların üretimi uzmanlık, yerinde müdahale kabiliyeti ve malzeme seçimi bilgisi gerektirmektedir. Bu kapsamda bu depolardan satın aldığınızda öncelikle üreten markaya bir bakmalısınız. Üreten markanın sektördeki varlığı, size çok fazla bilgi verebilir. Önemli olan sadece deponun boyutu değil, aynı zamanda onu kullanan kişiye ve lokasyona uygun çözüme ulaşma sürecidir. Bu kapsamda üreticiler büyük depoların üretimini yerinde yapabiliyor. Bu kapsamda depo ne kadar büyük olursa olsun, oldukça sağlam olacaktır.