Birçok farklı tipte tank bulunmaktadır ancak özellikleri ve kullanım kolaylıkları nedeniyle ülkemizin pek çok farklı yerinde toprak altına gömülen depolar kullanılmaktadır. Bu tarz toprak altına gömülen güçlendirilmiş tank modelleri dışarıdan bakıldığında görünmez olup, araziyi etkili bir şekilde kullanır. Bu tarz depoların içerisinde pek çok farklı ürün veya içerik depolanabiliyor. Bu tarz ürünler aşağıdaki gibidir.
Bu depoların içerisinde en çok depolanan kaynak sudur. Yağmur sularının depolanması amacıyla birçok evde kullanılmaktadır. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmadığı için, deponun içerisine depolanan su gibi içerikler belirli bir sıcaklıkta kalabiliyor. Nitekim toprak, depoya doğal bir yalıtım sağlıyor.
Tarım sektöründe gübre ve tarım ilaçlarının depolanmasında da kullanılırlar. Yeraltı ortamı, kimyasal bileşenlerin bozulmasını önlemek için idealdir.
Toprak altına gömülen depolar yakıt depolamak için de etkilidir. Dizel ve benzin gibi kolay tutuşabilen sıvılar yer altında daha güvende olacaktır. Bu kapsamda deponun yanında bir yangın söndürme tüpünün bulunması daha iyi olacaktır.
Bu depoların içerisinde kanalizasyon ve evsel atık suların geçici olarak depolanmasında da kullanılır. Özellikle altyapısı zayıf olan bölgelerde oldukça faydalıdır.
Bu depoların içerisinde bazen turşu gibi gıdalarda depolanabiliyor. Çünkü turşular karanlığı sever. Bununla birlikte bu depoların içerisinde pek çok farklı gıda depolanabiliyor.
Bazı gıdalar ve kimyasal ürünler de doğru koşullar altında depolanabilir. Örnek olarak kolay bozulmayan bazı katkı maddeleri, ya da deterjanlar verilebilir. Ancak içeriğe göre depo seçimi yapmak önemlidir.
Toprak altına gömülen depolar, ülkemizin pek çok farklı yerinde kullanılabiliyor. Bu kapsamda 6 tonluk toprak altı depo modelleri gibi bu depolarda farklı farklı ebatlarda üretilebiliyor. Bu depoların toprak altına gömülme işlemi de üreticiler tarafından yapılıyor. Bu işleme ise öncelikle çukur kazılması ile başlanıyor. Ardından deponun oturması için bir beton atılıyor. Ardından depo yerleştiriliyor ve deponun uzak kısımlarına normal toprak atılıyor. Ardından deponun yakın kesimlerine ince kum dökülerek gömülme işlemi sonlanıyor.
Toprak altına gömülen tanklar malzeme açısından da oldukça dayanıklıdır. Toprak basıncı, nem, deprem gibi dış etkenlere dayanıklı olarak tasarlanmış olup, uzun süreli kullanıma da uygundur. Bu depoların içerisinde depolanan ürünler veya içerikler kullanım alanına bağlı olmakla birlikte su, gübre, tarım ilacı, yakıt, foseptik, gıda ve kimyasal ürünler gibi ürünler depolanabiliyor. Bu depolar çok çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Çok yönlülüğü, birçok durumda ilk tercih olmaya devam etmesinin nedenidir. Bu depolar sayesinde pek çok farklı alandaki, farklı ihtiyaçlar giderilebiliyor.
Tarımda su olmazsa olmazdır. Özellikle kurak yaz aylarında veya az yağış alan bölgelerde tarlalara düzenli su verilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle hangi tip su depolama tankının kullanılacağına karar vermek de önemli bir karardır. Tarla sulamada en çok polietilen tanklar kullanılmaktadır. Çünkü bu depolar uygun fiyatlı ve oldukça kullanışlıdır. Hafiftir, taşınması kolaydır ve kurulumu da kolaydır. Ayrıca polietilen korozyona dayanıklıdır ve UV direncine sahiptir.
Bu tanklar dikey, yatay, prizmatik ve silo tipi olmak üzere çeşitli şekillerde imal edilmektedir. Bu sayede ihtiyacınıza en uygun şekli seçebiliyorsunuz. Polietilen tanklar da evlerde kullanım için 50 litreden, büyük tarım arazileri için 25 tona kadar geniş bir kapasitede üretilebiliyor. Bu sayede ihtiyacınız olan depoyu rahatlıkla seçebilirsiniz. Tank üretiminde kullanılan tüm malzemeler ve yapısı, depoya dayanıklılık sağlar. Depolar yağmur, rüzgar ve güneş ışığına maruz kalsalar bile hasar görme riski çok azdır ve ürünü uzun süre kullanabilirsiniz.
Elbette tarlalarda kullanılan tek şey su değil. Ayrıca sıvı gübreleri ve seyreltilmiş tarım ilaçları da tarlalarda geçici olarak depolanmak istenebiliyor. Polietilen tanklar pek çok farklı ihtiyaç için kullanılabilir. Polietilen kullanılarak üretilen tankların uygun fiyatlı olması, kullanışlı olması, dayanıklı olması, şekil ve kapasite çeşitliliği açısından tarla sulamasında en iyi tercihtir. Sulama bir araç olarak birçok tarım alanında kullanılmaktadır. Bununla birlikte daha büyük depolara ihtiyacınız varsa polyester veya paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolara da göz atabilirsiniz. Nitekim bu depolar 100 tona kadar farklı farklı ebatlarla üretilebiliyor.