Çağrı Merkezi 444 55 60
  • Anasayfa
  • Blog
  • Toprak Altı ve Toprak Üstü Depoların Farkları

Toprak Altı ve Toprak Üstü Depoların Farkları

Toprak altına gömülen depolar hayatımızın pek çok farklı yerinde kullanılmaktadır. Bununla birlikte içerisinde su, gübre, foseptik, tarım ilacı ve daha pek çok farklı ürün veya içerik depolanabiliyor. Polietilen toprak altı su deposu içerisinde pek çok farklı içerik depolanabiliyor. Toprak üstünde kullanılan depolarda da hemen hemen her türlü ürün veya içerik depolanabiliyor. Ancak bu depolar toprağın altında değil, üstünde kullanılıyor. 

Kullanım alanına göre ihtiyaç duyulan depo özellikleri değişmektedir. Örneğin, yer altına gömülen tankları öncelikle alanı verimli kullanmak ve görünüm kısıtlamalarından kaçınmak için tercih ediliyor. Özellikle kamp alanlarında çoğunlukla yer altına septik tank veya atık su tankı olarak gömülür ve kullanılır. Bu depolar toprak altına dikkatli bir biçimde gömülüyor. Kurulum olarak ise yer üstü tanklar çok daha kolay bir şekilde kuruluyor. Toprak altına gömülen tanklar ise daha çok üreticiler tarafından kurulumu yapılıyor.

Öte yandan, yer üstünde kullanılan tanklar, bakımının ve temizliğinin kolay olması ve taşınma imkanının önemli olduğu alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Kolay temizlenip, dışarıdan bakınca içerisi görebildiği için gıda ve kimya endüstrisi gibi hijyen kontrolünün gerekli olduğu yerlerde kullanıma da uygundur. Bir diğer avantajı ise kurulumdan sonra taşınmasının veya değiştirilmesinin kolay olmasıdır.

Kullanılan malzemeler de kullanım amacına uygun olarak seçiliyor. Bu kapsamda depolar polietilen, polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilir. Bu malzemelerin hepsi kimyasal direnç, hava koşullarına dayanıklılık ve ısı direnci gibi temel özelliklere sahiptir ve belirli kullanım alanları için seçiliyor ve kullanılıyor. Başka bir deyişle, yeraltı ve yerüstü tip depolar arasındaki fark esas olarak kurulum yöntemi ve beraberindeki yapıda olmakla birlikte, tank olarak temel olarak aynıdır bulunmaktadır. Hangisini seçerseniz seçin, dayanıklılıktan, kapasite esnekliğinden ve malzemelerin uyarlanabilirliğinden emin olabilirsiniz.

Kullanım alanınızı dikkatlice değerlendirmeniz en iyi seçimi yapmanızı sağlayacaktır. Her tank tipinin özelliklerini anlamak ve bunları makul bir şekilde kurmaya ve güvenli bir şekilde kullanmaya özen göstermek deponuzun uzun süre size hizmet etmesini sağlayacaktır. Bunun yanında deponuzun temizliğine de özen göstermelisiniz. Böylece depolarınızı uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz.

Toprak Altı ve Toprak Üstü Depoların Benzer Özellikleri

Depoların içerisinde sıvı, katı veya organik, kimyasal ürün veya içerikler depolanabiliyor. Bu içeriklerin depolanmasında kullanılan tanklar, kullanım ortamına ve amacına göre yer altı ve yer üstü olmak üzere ikiye ayrılır. İkisi sadece görünüm ve kurulum yeri olarak değil, yapı ve işlev olarak da farklılık gösterir, ancak aslında birçok ortak noktaları vardır, bu nedenle kullanıma bağlı olarak uygun olanı seçmek önemlidir.

Öncelikle her iki tank da çok çeşitli koşullara dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Yüksek sıcaklık, güneş ışığı, kimyasallar, yanıcı sıvılar ve toprağın etkileri gibi birçok etkene dayanıklı olmaları gerekir. Bu nedenle malzeme seçimine ve yapısal tasarıma özen gösterilmektedir. Boyut ve şekil olarak hem yer altı hem de yer üstü tanklar 100 tona kadar farklı farklı kapasitelerde üretilebilmektedir. Büyük fabrikalar, kamusal alanlar, evler, ağır sanayi ve kamp alanları dahil olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılırlar. Ayrıca silindirik, dikdörtgen, yatay veya dikey gibi çeşitli şekilleri de bulunmaktadır.

Toprak Üstü Depoların Kullanıcılarına Sağladığı Faydalar 

Toprak üstü depolar, birçok farklı sektör ve kullanıcı için faydalar sağlamaktadır. Toprak üstü olarak tonluk su depoları oldukça fazla kullanılmaktadır. Bu depoların kullanıcısına sağladığı en önemli faydalardan bir tanesi, taşınabilir olmasıdır. Özellikle polietilen kullanılarak üretilen depolar oldukça hafiftir. Bu sayede elinizle kaldırıp, kolayca deponuzun yerini değiştirebilirsiniz. Bunun yanında bu depolar çok daha uygun fiyatlıdır. Böylece deponuzu çok uygun fiyatlara satın alabilir ve çeşitli ihtiyaçlarınız için kullanabilirsiniz. Bunun yanında bu depolar 50 litreden başlayarak 100 tona kadar farklı farklı ebatlarda üretilebiliyor. Ancak toprak altına gömülen depoların büyüklüğü haliyle sınırlı olabiliyor. Sizlerde ihtiyaçlarınıza göre bir depo satın alabilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

31 Mayıs 2023