Son zamanlarda çevremizde pek çok farklı depo görebiliyoruz. Bu depolar farklı farklı ebatlarda üretilebiliyor. Bazı insanlar 5 tonluk su deposu gibi küçük depolara ihtiyaç duyabilirken, bazı insanlar ise 80 veya 100 ton gibi devasa depoları tercih ediyor. Tank seçimi amaca ve lokasyona göre yapılmalıdır. Depolama tankları kullanım amacına ve kullanım alanına göre dikey, yatay, prizma, silo gibi çeşitli şekillerde üretilmektedir. Bunlar arasında dikey tanklar, küçük bir alanının etkili bir şekilde kullanılmasına imkan vermesi nedeniyle birçok alanda kullanılmaktadır. Dikey tasarımlı tanklar, gıda, kimyasallar, su depolaması gibi çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Bu kapsamda bizlerde biraz araştırdık ve bu depoların içerisinde depolanabilecek ürünleri aşağıda listeledik.
Öncelikle gıda üretimi yapılan fabrikalarda dikey tasarımlı tanklar süt, çikolata, bal gibi sıvı gıdaların depolanması için kullanılmaktadır. Dikey tank yapısı, özellikle süt gibi pastörize edilen bir ürün veya çikolata gibi sıcak bir ürünün depolanması için idealdir. Ayrıca fabrikaların üretim bantlarında çok etkili bir biçimde kullanılabiliyor.
Dikey tanklar kimyasal ürünlerin üretimi yapılan fabrikalarda da çok fazla kullanılıyor. Yüksek korozyon direncine sahip malzemelerden üretilen tanklar, asit ve alkali gibi kimyasalların güvenli bir şekilde depolanması için tasarlanmıştır.
Bu depolar tarım sektöründe de geniş bir kullanım alanına sahip olup, tarla ve bahçe sulama suyunun depolanmasından, gübre ve tarım ilacı depolanmasına kadar uzanmaktadır. Dikey tanklar fazla yer kaplamaz ve sera gibi alanların yanına kolayca kurulabilir.
Dikey tanklar aynı zamanda yağmur suyu hasadı yapmak için de uygundur. Yerden tasarruf sağlayan yapısı, çatılardan yağmur suyunu toplamak ve gerektiğinde yeniden kullanmak için kullanılabilir.
Ülkemizin pek çok farklı yerinde hayvancılık ve süt üretimi yapılıyor. Sütün kalitesinin korunması oldukça önemlidir. Özellikle pastörizasyon işlemi sırasında kullanılan tankın malzemesi ve yapısı paslanmaz çelik olmalıdır. Bu kapsamda süt fabrikalarında genellikle paslanmaz çelik kullanılarak üretilen su deposu modellerini görebiliyoruz. Öncelikle şunu unutmamak gerekir ki süt çok narin bir sıvıdır. Gıdaların lezzetini ve güvenliğini etkileyen faktörler arasında dış havanın etkisi, bakteri girişi, sıcaklık yer alır. Bu nedenle pastörizasyon tanklarının hem hijyenik hem de dayanıklı olması gerekmektedir.
Süt gibi narin bir sıvının depolanması için genellikle paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar kullanılmaktadır. Ayrıca bu tanklar son derece dayanıklıdır ve içerisinde süt dışında da pek çok farklı içerik veya ürün depolanabiliyor. Birçok depo modelinin içerisine ekstra olarak karıştırma cihazı ekleniyor. Bu şekilde, pastörizasyon için gerekli koşulları tam olarak karşılayacak şekilde depolar oluyor. Öte yandan, uygun fiyatlı bir depo arıyorsanız polietilen tanklar düşünülebilir. Ancak süt gibi hassas gıdalarda güvenlik ve hijyen açısından paslanmaz çelik depolar daha kullanışlı olacaktır. Özellikle ürünlerin pastörize edildiği süt endüstrisinde, gıda hijyeni açısından paslanmaz çelik standart olarak kabul edilmektedir.
Ülkemizin pek çok farklı yarinde bazı fabrikalarda çikolata ve çikolata ürünlerinin üretimi yapılıyor. Bu tarz bir üretim için en uygun depolar ise paslanmaz çelik tanklardır. Paslanmaz çelik korozyon direncine sahiptir ve gıda temasına uygundur. Ayrıca pürüzsüz iç yapısı sayesinde temizliği kolaydır ve bakteri oluşumunu engelleyerek yapısını korur. Süt veya çikolata gibi hijyenin önemli olduğu alanlarda bu depolar oçk fazla kullanılıyor. Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklar, kullanacağınızı yere ve kapasite ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde dikey, yatay, prizmatik tasarımlarda üretilmektedir.
Özellikle dikey depolar, dar alanlara sahip fabrikarlarda kullanım kolaylığı sağlaması ve homojen bir sıcaklık dağılımının sağlanması açısından tercih edilmektedir. Tüm depoların ortak özelliği dayanıklı olmalarıdır. Dış etkenlere, UV ışınlarına ve sıcaklık değişimlerine karşı dayanıklıdır, hem iç hem de dışarıda kullanılabilir. Bu depoların üretimi için kullanılan malzemeler arasında polietilen ve paslanmaz çelik yer alıyor, amacınıza ve ihtiyacınıza en uygun depoyu seçebilirsiniz. Nitekim depoların kullanıcılarına sunduğu pek çok farklı avantaj bulunuyor.
Bu depolardan sizlerde satın almak istiyorsanız illaki size uygun olan bir depo bulabilirsiniz. Bu kapsamda uygun fiyatlı bir depo arıyorsanız polietilen, hijyenik ve sağlam bir depo arıyorsanız da paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolara bakmanızı öneriyoruz. Bununla birlikte gıda temasına uygun depolar polietilen ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir.