Son zamanlarda sokaklarda çok daha fazla karavan ve insanların çok fazla kampa gittiğini görebiliyoruz. Bu sebeple ülkemizin bazı kesimlerinde ücretli kamp alanları ortaya çıkıyor. Bu alanlarda ise genellikle 200 litre dikdörtgen depo gibi depolar çeşitli ihtiyaçlar kapsamında kullanılabiliyor. Kamp ve karavanların artık daha yaygın hale geldiği günümüzde, depo seçimi, oldukça önemlidir. Bunlar arasında özellikle karavanda veya kamp alanında suyun nasıl kullanılacağı büyük önem taşıyor. İçme suyu, günlük kullanım suyu, atık su, hepsinin uygun şekilde depolanması gerekiyor.
Kamp ve karavanlarda genellikle polietilen kullanılarak üretilen depolar kullanılıyor. Çünkü bu depolar oldukça uygun fiyatlı olmasının yanında hafif, kullanımı kolay ve hava koşullarına karşı oldukça dayanıklıdır.. Ultraviyole ışınları ve fiziksel darbeler gibi çeşitli çevresel etkenlere karşı dayanıklı olduğundan kamp alanlarında veya karavanlarda güvenle kullanılabilir. 50 litrelik küçük modellerden 100 tona kadar ağırlığa sahip büyük modellere kadar geniş bir boyut yelpazesinde üretilebiliyor. Elbette, karavanlar ve kamp amaçlı kullanım için birkaç on ila birkaç yüz litrelik orta boy tanklar çok daha fazla kullanılıyor.
Bu tarz depoların kurulumu ve temizliği de kolaydır. Tek parça. yani yekpare yapıda üretildiği için kaynak veya perçin yoktur, bu sayede depo içerisinde kirler kolay kolay birikmez. Sık sık seyahat eden karavanlar için tankın dayanıklılığı ve kolay temizlenebilmesi ayrı bir önem taşıyor. Kullanım alanı ne kadar çeşitli olursa tankın şekline ve malzemesine o kadar fazla dikkat etmeniz gerekir. Polietilen tankların bir avantajı da silindirik, kare ve düz olmak üzere çeşitli şekillerde bulunabilmesidir, bu sayede araçların altına veya dar alanlara kolaylıkla sığdırılabilirler.
Son zamanlarda içme suyunun sıcaklığının yükselmesini ve kalitesinin bozulmasını önleyecek şekilde tasarlanmış, yalıtım ve UV koruma fonksiyonlarıyla donatılmış modeller bulunmaktadır. Ancak bu kapsamdaki en iyi depo ise toprak altına gömülen depolardır. Ayrıca kamp alanlarında bazen tuvalet atıkların depolanması için toprak altına gömülen tanklar kullanılmaktadır. Burası bir nevi geçici foseptik görevi görüyor ve toprağa gömüldüğü için hem yer kaplamıyor hem de dışarıdan bakılınca foseptik görünmüyor. Bu tip tanklar genellikle polietilenden üretilir, bu sayede dayanıklı olur ve uzun süreli kullanıma uygundur.
Bu özellikler kapsamında kamp alanında hayatı daha konforlu hale getirmek için, ihtiyaç duyduğunuzda suya kolayca erişebilmeniz önemlidir. Bu kapsamda su deposu kullanımı oldukça önemlidir. Çeşitli ihtiyaçlar için pek çok farklı depo kullanılabiliyor. Şu anda bir tank satın almayı veya değiştirmeyi düşünüyorsanız, polietilen tank seçmeniz daha doğru olacaktır. Foseptik için ise toprak altına gömülen depoları tercih edebilirsiniz. Kullanım kolaylığı, dayanıklılık ve çok yönlü kullanım, polietilen tanklar bu üç özelliği sağlıyor. Bu depolar önümüzdeki yıllarda birçok kampçı arasında popüler olmaya devam edecektir.
Ülkemizin pek çok farklı yerinde toprak altına gömülen depolar kullanılmaktadır. Ancak bu depolar dışarıdan bakıldığında çok fazla görünmediği için, etrafımızda varsa bile göremememiz çok normal. Toprak altına gömülen tanklar bunun en güzel örneğidir. Su depolamaktan atık su arıtmaya, sanitasyon yönetimine kadar çeşitli amaçlar için kullanılırlar. Öncelikle gömülü tankların kullanılmasının sebeplerinden biri de çok fazla yer kaplamamasıdır. Örneğin kamp alanlarında tuvalet ve mutfaklardan gelen atık suların depolanması için kullanılıyor. Bu amaçla kullanılan tanklar polietilenden üretilip yer altına gömülüdür.
Depolar genel olarak çeşitli boyut ve şekillerde üretilebiliyor. Kullanım alanına göre, 50 litrelik küçüklerden, 100 tona kadar ulaşabilen büyüklere kadar üretilmektedirler. Çoğunlukla korozyon direnci olan polietilen veya yüksek yapısal mukavemete sahip polyester gibi malzemeler kullanılır. Yeraltında nem, basınç ve sıcaklıktaki değişiklikler de dahil olmak üzere birçok faktör rol oynar. İşte bu yüzden bu tanklar UV ışınlarına, neme, korozyona ve dış basınca dayanıklı olacak şekilde üretilir.
Toprak altına gömülen depolar çok çeşitli yerlerde kullanılabilir. Bunlara sadece kamp alanlarında değil, aynı zamanda ev, tarım ve fabrika alanlarında da rastlamak mümkün. Özellikle geçici tuvaletlerden ve evsel atık sulardan kaynaklanan atık suların geçici depolanmasında kullanılır. Montaj sırasında zeminin sağlamlığı faktörler de göz önünde bulundurulur. Bunu karşılayabilecek tank şekli ve malzemesini seçmek önemlidir. Bazı modeller, zeminden gelen basınca dayanacak şekilde özel olarak kalın dış duvarlarla tasarlanmıştır.