Çağrı Merkezi 444 55 60
  • Anasayfa
  • Blog
  • Silo Depolar Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Silo Depolar Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Silo Depolar Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Silo tasarımlı depolar, büyük miktarda toz veya granül malzemeyi depolamak için kullanılan uzun bir depodur. 1 tonluk su deposu modelleri olduğu gibi büyük kapasitelere sahip modelleri de bulunuyor. Bu kapsamda deponun tasarımına baktığımızda silindirik gövde ve konik taban bulunuyor. Konik taban sayesinde akışkan veya yarı akışkan içerikler yerçekimi sayesinde tahliye vanası aracılığı ile boşaltılabiliyor. Yapısı basit olmasına rağmen kullanımı oldukça kullanışlıdır. Nitekim bu deponun ayaklarıda bulunuyor. Bu sayede deponun içerisine fare veya böcekler ulaşamıyor.

Bu tank esas olarak polietilen adı verilen bir malzemeden yapılmıştır. Polietilen hafif ve işlenmesi kolay bir malzeme olup, aynı zamanda dışarıdaki ve havadaki etkenlere karşı oldukça dayanıklı ve dirençlidir. Ayrıca gıda ile temasa uygundur ve bu sayede bu depoların içerisinde tahıl veya bakliyatların depolanması yapılmaktadır. Silo model tankların kapasiteleri kullanıma göre değişmekte olup 25 tona kadar farklı farklı ebatlarda üretilebiliyor. Yem fabrikalarında tahıl ve toz hammaddelerin geçici depolanmasında, kimya fabrikalarında ise toz katkı maddeleri ve hammaddelerin depolanması için kullanılıyor. Gıda üretiminde un, şeker, süt tozu gibi maddelerin depolanmasında da kullanılırlar.

Silo tipi tanklar sağlamlıkları ile de ön plana çıkmaktadır. Açık havada, rüzgara ve yağmura maruz kalsa bile uzun yıllar kullanılabiliyor. Bu sayede pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Kullanıcıların ihtiyaçlarına pek çok farklı açıdan cevap verebilen bir depo türüdür. Bu depolar özellikle tarım arazilerinde çok fazla kullanılıyor. Çünkü bu tarz alanlarda hasat edilen ürünler bu depolarda depolanmaktadır. Sizlerde bu depolardan bir tanesine hemen sahip olabilir ve kullanabilirsiniz.

Silo Depoların Neden Kapaklı ve Kapaksız Modelleri Var?

Silo model tanklar kapaklı ve kapaksız olmak üzere iki farklı modelde üretilebiliyor. Bu farklılıklar, kullanım amacına ve montaj ortamının gereksinimlerine göre seçilmektedir. Sadece silo değil, genel olarak su deposu modelleri farklı farklı şekillerde üretiliyor ki, farklı ihtiyaçlar için farklı depolar kullanılmaktadır. Nitekim bu depolar hafif, kullanımı kolay ve oldukça dayanıklı olan polietilen adı verilen bir malzemeden üretilmektedir. Dış darbelere ve hava koşullarına dayanıklı olup, uzun süreli kullanıma uygun olarak üretilmiştir. Ayrıca polietilen gıda ile temasta güvenli bir malzeme olduğundan gıda üretimi yapılan alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kapaklı silo tankları, depolanan içerikleri dış hava, nem, böcekler gibi haşerelerden korur. Özellikle toz halindeki malzemeleri veya tahılları depolarken havadaki nem içeri girebilir ve tahılın kalitesinin değişmesine neden olabilir. Bu nedenle bir kapak bunu önlemeye yardımcı olur. Kapakların dışarıdan içeriye yabancı cisimlerin girmesini engellemede de önemli bir işlevi vardır.

Öte yandan kapaksız modellerin içerisinden bir şeyler almak da oldukça kolaydır. Depoda kapak bulunmaması sayesinde açma kapama zahmeti ortadan kalkar, bu sebeple depo daha işlevsel hale gelir. Silo tasarımlı tanklarının ayakları vardır ve taban ile depo gövdesi arasında boşluk vardır, bu da fare ve böceklerin tanka girmesini zorlaştırır. Bu aynı zamanda hijyen açısından da büyük bir avantajdır. Sizlerde bu depoları ihtiyacınıza göre kapaklı veya kapaksız olarak satın alabilirsiniz. Nitekim bu depolar dayanıklıdır, hijyeniktir. 

Silo Depoların Avantajları Nelerdir?

Silo tasarımlı depolar hemen hemen her alanda insanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış depolardır. Bu depoların tasarımı ve üretildiği malzeme açısından bakarsak, bu depolar oldukça avantajlıdır. Öncelikle üretiminde kullanılan malzeme polietilendir. Bu malzeme hafiftir, kırılmaya dayanıklıdır, neme ve güneş ışığına dayanıklıdır. Ayrıca gıda güvenliğine uygun olduğundan, bazı gıda ve hayvan yemlerini depolamak için güvenle kullanabilirsiniz. 

Deponun dayanıklılığını da göz ardı etmemek gerekir. Silo tasarımlı tankların kalın yapısı ve sağlam tasarımı, uzun süreli dışarıda kullanıma dayanmasını sağlar. Bazı alanlarda bu depolar kullanılarak yağmur suyu hasadı yapılıyor. Bu depolar kolay temizlenebilir ve hijyeniktir. Bu deponun ayakları yerden biraz yüksektedir. Bu yapı, fare ve böceklerin tankın içine ulaşmasını zorlaştırdığı gibi, tankın temiz tutulmasını da kolaylaştırıyor. 

Bu depoların bir diğer önemli özelliği ise geniş kullanım alanına sahip olmasıdır. Tankların kapaklı ve kapaksız modelleri mevcut olduğundan ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçebilirsiniz. Hava geçirmez olmasını istiyorsanız kapaklı olanları tercih edebilir, ancak sık sık çıkarıp takmayı düşünüyorsanız kapaksız olanları tercih edebilirsiniz. Bu depoların kullanıcısına sağladığı pek çok farklı avantaj bulunuyor. Bu avantajları sayesinde ülkemizin pek çok farklı yerinde bu depoları görebilmekteyiz.

09 Mayıs 2025