Ülkemizin pek çok farklı yerinde, pek çok farklı şekilde depolar kullanılmaktadır. Tarım ve hayvancılık alanında kullanılan su depoları ise bazen polietilen, bazen ise paslanmaz çelik kullanılarak üretilen su deposu modelleri oluyor. Bu kapsamda üretilen depo modelleri, tarım alanında sulama, pestisit ve gübre depolamak için kullanılırken, hayvancılık kapsamında ise yağmur hasadı, hayvanlara su vermek için su depolama, hayvanların sütünü depolamak için kullanılabiliyor. Bu kapsamda ise süt depolamak için polietilen veya paslanmaz çelik depoların kullanılmasını öneriyoruz.
Süt depolama için bazı alanlarda polietilen depolar kullanılırken, bazı alanlarda paslanmaz çelik depolar kullanılıyor. Ancak süt depolaması için genellikle paslanmaz çelik depolar kullanılıyor. Çünkü bu depolar süt için daha steril oluyor. Ayrıca yeni sağılmış sütün hemen tüketilmemesi gerekiyor. Bu kapsamda sütün pastörize işlemi için ise yine paslanmaz çelik depolar kullanılmaktadır. Bununla birlikte sütün farklı farklı süreçlerden geçebilmesi için ısıtılması gerekiyor. Bu kapsamda ise yine ısı dayanımı yüksek olan paslanmaz çelik depolar kullanılmaktadır.
Paslanmaz çelik depoların yüzeyi çok pürüzsüz olduğu için çok kolay bir biçimde temizlenebiliyor. Bu özelliği sayesinde de süt depolaması için oldukça iyi bir seçenek oluyor. Çünkü süt ve süt ürünlerinin lekesi çok zorlu lekelerdir ve çıkarması zordur. Bu sebeple süt fabrikalarında her günün sonunda depolar temizlenmektedir. Ayrıca yalnızca deponun içerisi değil, tahliye vanasına kadar temizleniyor. Çünkü temizlenmediği takdirde içerisinde sütün bozulmasını sağlayacak bakteriler veya mantar üreyebiliyor. Bu sebeple temizlikten sonra depo durulanıyor ve kurumaya bırakılıyor.
Ülkemizin Ege, Antalya ve Hatay gibi bölgelerinde zeytin üretimi çok fazla yapılmaktadır. Bu üretimin sonucunda ise buralarda pek çok farklı zeytinyağı fabrikası bulunuyor. Bu zeytinyağı direkt olarak tüketilebilir hale getiriliyor veya sabun yapılıyor. Bunun için zeytinin sıkılması veya bir başka deyişle presslenmesi gerekiyor. Preslendikten sonra akan zeytinyağı ise 1 tonluk su deposu gibi depolara depolanmaktadır. Bu depolar genellikle paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolardır. Çünkü bu depolar çok daha uzun ömürlü ve dayanıklıdır.
Zeytinyağı üretiminde depo seçiminde dikkat edilen bir diğer husus deponun sadece gıda temasına uygun değil, aynı zamanda yağ temasına da uygun olması gerekmektedir. Yüzeyinin kolay temizlenebilir olması gerekmektedir. Bazı fabrikalarda uygun fiyatlı olduğu için polietilen depolar da kullanılıyor. Bu depoların da kullanımı uygundur ancak paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depoların kullanımı çok daha uygun olacaktır. Nitekim bu depoların yüzeyindeki yağ, çok kolay bir şekilde çıkarılabiliyor.
Zeytinyağının kalitesinin bozulmaması için de bazen paslanmaz çelik depolar kullanılıyor. Nitekim polietilen depoların, sağlığa zararlı olduğunu düşünen insanlar bulunuyor. Bu algı sebebiyle, fabrikalarda paslanmaz çelik depoları tercih ediyor. Çünkü hiç bir fabrika sağlığa zararlı ürünler üreten damgası yemek istemez. Bu kapsamda paslanmaz çelik depolar oldukça popüler hale gelmiştir. Sizlerde bu depolardan bir tanesini satın almak isterseniz hemen satın alabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.
Ülkemizin pek çok farklı yerinde, paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar kullanılmaktadır. Nitekim bu depoların pek çok farklı avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlardan bazıları ise bu depoların çok dayanıklı olmasıdır. Dayanıklı olduğu için de fabrikalarda çok fazla kullanılmaktadır. Dayanıklı olduğu için de temizliği de kolayca yapılabiliyor. Nitekim dayanıklı bir depoyu evirip çevirip, iyice yıkamak gerekmektedir.
Paslanmaz çeliğin malzeme olarak ısı dayanımı yüksek olduğu için ısıtılması gereken durumlarda da bu depolar kullanılıyor. Çünkü bu depoların ısı dayanımı 80 dereceye kadardır. Nitekim genel olarak sağlık konusunda insanların paslanmaz çeliğin malzeme olarak insan sağlığına uygun olduğu düşünülüyor. Bu açıdan baktığımızda ise pek çok farklı fabrikada bu depoların tercih edilmesi normal. Özellikle gıda üretimi yapılan fabrikalarda bu tarz depolar çok daha fazla tercih ediliyor.
Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar 500 litre ile 100 ton arasında farklı farklı ebatlarda üretilebilmektedir. Bununla birlikte bu depoların üretim şekli dolayısıyla, devasa büyüklükteki depolar fabrikaların içerisinde üretilebiliyor. Bu kapsamda paslanmaz çelik levhalar, argon kaynağı kullanılarak birleştiriliyor. Birleştirme işlemi sonrasında ise depo tamamen üretilmiş ve kullanıma hazır hale geliyor. Sizlerde bu depolardan bir tanesini hemen satın alabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.