Ülkemizin pek çok farklı yerinde, pek çok farklı türde, boyutta depolar kullanılmaktadır. Depolar polietilen, polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. Bazı alanlarda 1 tonluk su deposu gibi küçük depolar tercih edilirken, bazı alanlarda ise 50 ton, 80 ton veya 100 ton gibi büyük depolar tercih edilmektedir. Tarım alanlarında sulama yapmak için bu tarz depolar çok fazla kullanılıyor. Nitekim tarım alanlarında sprey veya damla sulama gibi çeşit çeşit yöntemler kullanılarak sulamaya yapılmaktadır.
Günümüzün Suudi Arabistan gibi ülkelerine baktığımızda, son zamanlarda çölü canlandırmaya çalışıyorlar. Bu kapsamda dairesel şekilde uzun süreli olarak sulama yapılıyor. Bu tarz sulama çalışmalarında da yine polietilen depolar kullanılmaktadır. Polietilen depoların kullanılmasının asıl sebebi ise uygun fiyatlı olmalarıdır. Suudi Arabistan’daki örnek sulama yöntemine bakacak olursak, toprak altındaki bir depoya, su borusu sistemi bağlanmış ve bu sayede su, yüzeydeki sulama sistemine aktarılıyor.
Ancak ülkemiz için böyle bir sulama sistemi yerine daha kolay bir şekilde yapılan sulama sistemleri kullanılıyor. Bu kapsamda ülkemiz toprağı çok verimli ve tarıma müsait olduğu için damla sulama, sprey sulama gibi sistemler kullanılıyor. Bu tarz sistemler ise depolarda bulunan tahliye vanası kullanılarak yapılıyor. Bununla birlikte bu vanalar kullanılarak, deponun içerisine depoladığınız sıvı formdaki her ürünün tahliyesi yapılabiliyor. Bu kapsamda bütün depolarda tahliye vanası bulunmaktadır. Sizlerde bu vanaları kullanarak, sulama yapabilirsiniz.
Ülkemizin pek çok farklı yerindeki tarım arazilerinde yağmur hasadı yapılmaktadır. Bu kapsamda yağmur hasadı sistemi kurmak oldukça basittir. Nitekim bir evin çatısı kullanılarak, çatı oluklarından akan suyu bir depo satın alarak içerisinde depolayabilirsiniz. Depolanan suyu pek çok farklı ihtiyaç için kullanabilirsiniz. Bizlerde biraz araştırdık ve yağmur hasadının bir tarım arazisinde sağlayabileceği faydaları aşağıda listeledik.
Yağmur hasadı ile elde edilen su sayesinde, üreticilerin sulama maliyetleri düşüyor. Nitekim tarım arazilerinde, üreticilerin en büyük gideri sudur. Bu sebeple yağmur hasadı üreticilerin sulama maliyetlerinin düşmesini sağlayacaktır.
Her tarım arazisinde belirli hacimde depolar kullanılmaktadır. Kullanılan bu depolar sayesinde hangi araziye ne kadar sulama yapıldığı bilinebilir. Öteki türlü direkt çeşmeden yapılan sulamalarda, ne kadar su harcandığı bilinemiyor.
Yağmur suyu, depolarda biriktirilebiliyor. Depolarda bulunan tahliye vanası sayesinde çok daha kontrollü bir şekilde sulama yapılabiliyor. Nitekim tahliye vanası aç ve kapa özelliğe sahiptir.
Yağmur suyu, çeşme suyuna göre daha mineralli olduğu ve bitkiler için daha iyi bir sulama versiyonu olduğu bulunmuştur. Dolayısıyla insanlarda tarlalarına daha iyi su verebilmek için bu depoları kullanıyor.
Yağmur hasadı için genellikle polietilen depolar kullanılmaktadır. Polietilen depolar hafif, dayanıklı ve uygun fiyatlıdır. Bu sayede ülkemizin pek çok farklı yerinde bu depolar kullanılmaktadır. Özellikle tarım arazilerinde ise bu depoların kullanımı oldukça yaygındır.
Son zamanlarda etrafımızda pek çok farklı depolar görebiliyoruz. Bu depoların bazıları küçük oluyor, bazıları ise büyük. Bazı alanlarda polietilen kullanılarak üretilen depolar kullanılıyor, bazı alanlarda ise 10 ton yatay polyester depo gibi depolar kullanılmaktadır. Nitekim bu depolar da daha çok kimyevi ürünlerin üretildiği fabrikalarda kullanılmaktadır. Çünkü polyester kullanılarak üretilen depoların kimyevi dayanıklılığı diğer depolara çok daha yüksektir. Bu sebeple kimyasalların üretimi, depolanması ve sevkiyatı için bu tarz depolar kullanılmaktadır.
Polietilen depoların çok fazla kullanılmasının bir diğer sebebi ise uygun fiyatlı olmasıdır. Bu depolar oldukça uygun fiyatlara satılıyor. Uygun fiyatlı olması sayesinde insanlar pek çok farklı ihtiyacı için bu depoları kullanıyor. Bununla birlikte bu depolar oldukça hafif olduğu için elinizle kolayca kaldırabilir ve yerini değiştirebilirsiniz. Ancak her depo gibi doldurulduğunda oldukça ağır hale geliyor. Bu özelliği sayesinde bu depolar belirli bir ürünün sevkiyatı için de kullanılıyor. Özellikle yatay tasarımlı olanlar yere çok daha iyi bir şekilde oturabiliyor.
Polietilen kullanılarak üretilen depolar oldukça dayanıklıdır. Nitekim bu depolar üretilirken, belirli bir malzeme kalınlığına dikkat edilerek üretiliyor. Bu sebeple bu depolar darbelere karşı daha dayanıklı oluyor. Nitekim bir darbe esnasında depo esneyerek tepki veriyor ancak malzeme bütünlüğü bozulmuyor. Sizlerde bu tarz depolardan bir tanesini hemen satın alabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.