Depolar, pek çok farklı sektörde kullanılmaktadır. Bununla birlikte depolar, pek çok farklı ebatta ve şekillerde üretilebiliyor. Bu şekiller arasında yatay tasarımlı su deposu modelleri hayatımızın pek çok farklı yerinde kullanılmaktadır. Özellikle bu depolar dar ve diğer depoların sığmadığı alanlarda çok fazla kullanılmaktadır. Çünkü bu depolar yatay tasarımı sayesinde yere çok iyi bir şekilde oturabiliyor. Bu özelliği sayesinde bu depoların en çok kullanıldığı yerlerden biri de fabrika üretim hatlarıdır. Tanklar üretim akışına uygun olarak kolayca kullanılabiliyor.
Fabrikalarda üretilen bazı ürünlerin, bir yerden farklı bir yere sevk edilmesi için de yatay tasarımlı depolar kullanılmaktadır. Çünkü bu depoların şekilleri fabrikada üretilen sıvı ürünlerin başka bir fabrikaya veya müşteriye teslim edilirken kamyona yüklenmesini kolaylaştırır. Ayrıca titreşim ve sarsıntıya karşı dayanıklı olup, nakliye esnasında sağlamlığını korur. Mobil yaşam ve çalışma alanlarında da yatay tasarımlı depolar talep görüyorlar. Yatay tanklar, karavan, yat ve tekne gibi dar alanlarda su veya yakıt depolamak için idealdir.
Yatay tanklar hangi alanda kullanılırsa kullanılsın son derece dayanıklıdır. Darbeye dayanıklıdır, sıcaklık değişimlerine ve UV ışınlarına dayanıklıdır. Doğru malzeme seçildiğinde içme suyundan yakıta, kimyasallara kadar pek çok içeriğin depolanması veya taşınması için kullanılabiliyor. Bununla birlikte deponun yanında kapak ve tahliye vanası veriliyor. Bu araçlar sayesinde deponuzu istediğiniz yerde istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Gördüğünüz gibi yatay tanklar fabrikalarda, taşımacılıkta veya karavanlarda çok fazla kullanılıyor.
Yatay tanklar yenilikçi yapıları nedeniyle birçok alanda kullanılmaktadır. Zemine paralel olarak kurulabildiği için tar alanlara oldukça kolay bir şekilde sığabiliyor. 5 tonluk su deposu gibi küçük modelleri de bulunuyor, 100 ton gibi büyük modelleri de bulunabiliyor. Polietilen, polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. Bu kapsamda bu depoların bazı avantajları ise aşağıdaki gibidir.
Bu depoların ilk dikkat çeken özelliği ise yüksek dayanıklılığıdır. Yapısı itibariyle darbe ve titreşime dayanıklıdır. Genellikle her gün ağır yüklerin altında kalan fabrika üretim hatlarında kullanılır, ancak yatay tanklar bu koşullara dayanacak kapasitede üretilmektedir.
Karavan, yat, gemi gibi alanlarda kullanılmak için de uygundur. Yatay olması ve tankın yüksekliği düşük tutulması sayesinde, alçak tavanlı, dar alanlarda da kullanılabiliyor. Bu tarz alanlarda genellikle temiz ve kirli su depolaması yapılmak üzere iki adet kullanılıyor.
Taşımacılık konusunda da yatay depolar çok fazla kullanılıyor. Fabrikalarda üretilen sıvı veya malzemelerin başka bir yere taşınması sırasında yatay tanklar kamyon ve tırlara kolayca sığar. Bu özelliği sayesinde pek çok farklı ürünün taşınması için bu depolar kullanılmaktadır.
Yatay tanklar, polietilen ve paslanmaz çelik gibi gıdaya uygun malzemeler kullanılarak üretiliyor ve bu sayede su ve gıdaların depolanmasına uygun hale geliyor. Bunun yanında polyester gibi malzemeler kullanılarak da üretilmektedir. Bu sayede bu depolar kimyevi ürünlerin depolanmasında da çok fazla kullanılmaktadır.
Yatay tankların içerisinde, sıvılar, katılar, organik veya kimyasal içerikler depolanabiliyor. Bu depolar bu içeriklerin güvenli bir şekilde depolanması, taşınması ve için kullanılır. Üretimde en sık kullanılan üç malzeme polietilen, polyester ve paslanmaz çeliktir. Her biri belirli bir duruma uygundur ve kullanılan malzemenin özellikleri tankın işlevselliğini etkilemektedir. Deponuz seçerken ihtiyaçlarınıza göre seçmeniz gerekir. Yatay tanklar son derece dayanıklıdır ve kullanıma bağlı olarak çeşitli malzemelerden yapılabilir. Malzemeler arasındaki farkları anlamak da oldukça önemlidir. Bu sebeple kullanacağınız alana, depolayacağınız içeriğe uygun bir depo seçmenizi öneriyoruz. Bu kapsamda bizlerde araştırdık ve bu depoların üretildiği malzemeleri aşağıda sizler için listeledik.
Öncelikle polietilenden üretilen yatay tanklar hafiftir, kullanımı kolaydır ve gıda ile teması uygundur. Fabrikalarda üretim bantları üzerinde kullanılırken, karavanlarda, yatlarda içme suyu depolamak için kullanılmaktadır. Bu depolar uygun fiyatlı olduğu için de çok fazla tercih ediliyor.
Bazı alanlarda bu depoların İçerisine kimyevi ürünlerin depolaması yapılıyor. Bu kapsamda depo malzemesi içerisine cam elyafı eklenmesi sertliği artırıp, ultraviyole ışınlara ve kimyasallara karşı dayanıklı hale getiriyor.
Son olarak paslanmaz çelikten üretilen yatay tankların içerisinde hemen hemen her şey depolanabiliyor. Paslanmaz çelik paslanmaya karşı dayanıklıdır ve kolay temizlenebiliyor. Yüksek sıcaklıklara ve darbelere karşı dayanıklı olduğundan zorlu koşullarda kullanıma uygundur.