Ülkemizin sahil kesimlerinde pek çok farklı yük gemisi görebiliyoruz. Tanklar, gözle görülmeseler de kargo gemileri için oldukça önemlidir. Gemide kargo haricinde ihtiyaç duyulabilecek her türlü sıvının depolanabileceği özel tanklar kullanılıyor ve bunların malzeme ve yapıları deniz ortamına uygun olmalı. Bu kapsamda 1 tonluk su deposu modelleri ile birlikte 100 ton gibi büyük depolarda kullanılıyor. Gemilerde kullanılan tanklar çoğunlukla paslanmaz çelikten üretiliyor. Çünkü depoların deniz tuzu, nem, ani sıcaklık değişimleri, dış darbeler gibi zorlu koşullara dayanıklı olmaları gerekiyor. Paslanmaz çelik tanklar, paslanmaya ve darbelere karşı dayanıklıdır ve yolculuk sırasında oluşan titreşimlere ve dalgalara karşı dayanabilir.
Bu tanklar, maksimum 100 ton kapasiteye kadar çeşitli kapasite ve şekillerde üretilmektedir. Kurulum alanına ve amacına göre dikey, yatay, silindirik modeller seçilebilir. Gemilerde bu depolar kullanılarak yakıt, tatlı su, kimyasallar ve yağ gibi sıvıların güvenli bir şekilde depolanabiliyor. Bu depoların kullanımı ve temizliği kolay olduğu için çok fazla tercih ediliyor. Bu tanklar sadece belirli bir sıvıyı muhafaza etmenin yanı sıra, tahliye vanası sayesinde depolanan içeriğin tahliye edilmesini de sağlıyor. Özellikle kimyasal maddelerin gemilerde taşınması için tankların kimyasallara dayanıklı olması gerekiyor, bu nedenle paslanmaz çelik depolar seçiliyor. Nitekim paslanmaz çelik bu konuda sağlam bir tercihtir. Genel olarak gemilerde kullanılan tankların hem işlevsel hem de dayanıklı olması gerekir. Paslanmaz çelik tankların kullanımı bu gereksinimleri en iyi karşılayan depolardan biridir ve birçok gemide kullanılmaktadır.
Paslanmaz çelik tanklar birçok alanda, pek çok farklı ihtiyaç için kullanılmaktadır. Bu depolar özellikle darbe ve korozyon gibi dış etkenlere karşı dayanıklılığı sebebiyle uzun yıllardır kullanılmaktadır. Tonluk su deposu paslanmaz çelik, polietilen ve polyester kullanılarak üretilebiliyor. Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar ise ağır sanayide, gemilerde, fabrikalarda, tarım alanlarında ve daha pek çok farklı yerde olmak üzere çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Okyanuslarda yük taşıyan gemilerde bu tanklar sürekli olarak titreşime ve tuzlu havaya maruz kalmaktadır. Bu zorlu koşullarda paslanmaz çelik, yüksek korozyon direnci, sağlamlığı nedeniyle en çok kullanılan depolar arasındadır.
Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklar maksimum 100 ton kapasiteye sahip olup, kurulum yerine uygun şekillerde imal edilmektedir. Silindirik, kare ve dikey olmak üzere çeşitli şekillerde üretilebilir. Ayrıca tankın kendisi kimyasallar ve sıcak su gibi iç etkenlere karşı dayanıklıdır. Bu, malzemenin özelliğinden, paslanmaz çelikten kaynaklanmaktadır. Paslanma olasılığı daha azdır ve kimyasal ürünlerin depolanması için uygundur. Özellikle bu depoların sıcaklık dayanımı 80 derece civarında olup, endüstriyel kullanıma uygundur.
Paslanmaz çelik depoların temizlenmesi ve bakımı da kolaydır. Pürüzsüz iç yapısı sayesinde etkili bir şekilde temizlenebilir. Genel olarak paslanmaz çelik tanklar, mukavemet, dayanıklılık ve esneklik açısından iyi bir depo seçeneğidir. Bu sayede bu tarz depolar pek çok farklı alanda kullanılabiliyor. Bunun yanında üretim şekli sebebiyle bu depolar kullanılacağı alanda üretilebiliyor. Paslanmaz çelik sağlam bir malzeme olduğu için darbelere karşı da oldukça dayanıklıdır.
Son zamanlarda pek çok farklı yerde kullanıldığını gördüğümüz bu depolar farklı farklı şekillerde üretilebiliyor. Bu kapsamda polietilen depolar monoblok şekilde üretiliyor. Bu kapsamda depo, belirli bir kalıp içerisinde üretiliyor ve çıkarılıyor. Polietilen depolar seri olarak üretilebilirken, paslanmaz çelik ve polyester kullanılarak üretilen depolar el yordamıyla üretiliyor. Polyester depolar ise polyester reçine ve cam elyaf kullanılarak üretilmektedir. Her iki depoda oldukça hafif olmakla birlikte pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Polyester depolar ise özellikle kimyevi ürünlerin depolanması için çok fazla kullanılıyor. Çünkü bu depoların kimyevi dayanıklılığı oldukça yüksektir.
Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar ise devasa boyutlarda üretilebildiği için genellikle kullanılacağı alanda üretilmektedir. Bu depolar argon kaynağı kullanılarak birleştirilmektedir. Ayrıca büyük kapasitedeki depolara ekstra olarak merdiven de kaynaklanmaktadır. Böylece deponun kapak kısmına çok daha rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bu depoların içerisinde paslanmaz çeliğin özelliği sayesinde pek çok farklı içerik depolanabiliyor. Bu kapsamda ilaç üretimi, kimyevi ürünlerin üretimi ve çikolata başta olmak üzere pek çok farklı gıdanın üretimi yapılabiliyor. Sizlerde ihtiyacınız olan depoyu seçip hemen satın alabilirsiniz.