Ülkemizin pek çok farklı yerinde, pek çok farklı depo kullanılmaktadır. Bu depoların bazıları tarım alanlarında da kullanılmaktadır. Tarım arazilerinde en büyük gider su olduğu için, insanlar bu alanlarda 1 tonluk su deposu gibi depolar kullanarak, sulama maliyetlerini azaltmaya çalışıyor. Bu sebeple tarım alanlarında bazı insanlar yağmur hasadı yapıyor. Yapılan bu hasat sayesinde insanların bedava su kaynağı oluyor.
Yağmur hasadı yapmak oldukça kolay. İhtiyaçlarınız doğrultusunda bir adet depo satın alıyorsunuz ve çatıdan gelen oluğunuzun altına koyuyorsunuz. Ardından her yağmur yağdığında deponuzun içerisine doluyor. Dolan su, genel olarak tarım arazilerine ekilen ekinlerin sulanmasında kullanılıyor. Böylece sulama maliyetleri oldukça azalıyor. Elde edilen su sadece tarlada değil, temizlik için veya tuvalette de kullanılabiliyor.
Yağmur hasadı yanında depolar kullanılarak damla sulama yapılabiliyor. Damla sulama sistemleri sayesinde en uygun şekilde sulama yapılabiliyor. Böylece hem çok fazla su tüketilmiyor, hem de yağmur hasadından elde edilen su kullanılabiliyor. Depolarda bulunan tahliye vanasına, sulama sistemini bağlayabiliyorsunuz. Bu sulama sistemi bazen damla sulama sistemi oluyor, bazen ise spray sulama sistemi oluyor.
Son zamanlarda, tarım alanlarında, farklı farklı depoların kullanıldığını görebiliyoruz. Tarım alanlarında bazı ürünlerin uygun şekilde depolanması önemlidir. Bu nedenle, kullanılacak depoların doğru bir şekilde seçilmesi gerekmektedir. Bazen 5 tonluk su deposu gibi küçük depolar kullanılırken, bazen ise devasa ve büyük depolar kullanılmaktadır. Bu tankların hepsi son derece dayanıklıdır ve uzun süreli kullanıma dayanacak şekilde üretilmiştir. Bu nedenle, amaca uygun bir tank seçmek gerekmektedir. Tarım alanlarında genellikle kullanılan depolar ise aşağıdaki gibidir.
Tarım alanlarında en çok göreceğiniz ilk depo, polietilen depolardır. Bu depolar hafif, taşınması kolay ve oldukça dayanıklı olduğu için su depolamak için kullanılmaktadır. Ayrıca yağmur suyunu toplamak ve yeniden kullanmak için de uygundur. Bununla birlikte bu depoların fiyatları oldukça uygundur.
Polyester tanklar genellikle pestisitleri ve gübre depolamak için kullanılır. Polyester malzeme kimyasal dirence sahiptir ve bu malzeme kullanılarak üretilen depolar tarz kimyevi ürünlerin depolaması için kullanılıyor. Tarım arazilerinde insanlar genellikle ihtiyacı olan tarım ilacı ve gübreyi toptan olarak satın alıyor ve kullanmadığı kısmı bu depoların içerisinde depoluyor.
Tarım arazilerinde kullanılan tarım makinelerinin ve traktör gibi araçların çalıştırılabilmesi için yakıt depolaması yapılıyor. Yer altına gömülen tanklar yakıt depolamak için uygundur. Toprak altına gömülen depoların içerisinde yanıcı bir ürün olan yakıtın depolaması oldukça güvenlidir. Ancak her ihtimale karşı deponun yanında bir yangın söndürme tüpünün bulundurulması iyi olacaktır.
Depoların içerisinde pek çok farklı ürün veya içerik depolanabiliyor. Bu kapsamda gıda, organik, sıvı veya katı pek çok farklı ürünün üretimi, depolanması ve taşınabilmesi için depolar kullanılmaktadır. Toprak altına gömülen depolar ise pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Bu tip tanklar son derece dayanıklıdır ve hava ve çevre koşullarına karşı dirençlidir. Uygun şekilde kullanılırsa uzun yıllar boyunca kullanılabiliyor. Toprak altına gömülen bu tankların içerisinde yakıt depolanmaktadır. Depo toprak altında olduğu için ve yakıt yanıcı bir ürün olduğu için, bu tarz tehlikeli ürünlerin depolaması için oldukça uygun depolardır. Tarım ve inşaat alanlarında, büyük miktarda dizel ve benzinin güvenli bir şekilde depolanması gerekir. Bu depolar kullanılarak yakıt depolanırsa, daha güvenli olacaktır.
Bu depoların bir diğer yaygın kullanım alanı ise foseptik tankı olarak kullanılmasıdır. Köylerde ve iyi gelişmiş bir su altyapısı olmayan bölgelerde, bu depolar foseptik depolaması için kullanılmaktadır. Hava geçirmez olacak ve kokuların sızmasını ve toprağa sızmasını önleyecek şekilde tasarlanmıştır. Böylece deponun içerisini dışardan görmek oldukça zordur. Bazı bölgelerde, yeraltına gömülen tankların içerisinde yağmur suyunu hasadı depolaması yapılıyor. Nitekim bu depolar yer üstünde yerden tasarruf sağlarlar. Bu şekilde, yer altına gömülen tanklar yakıt ve foseptik depolamak gibi ihtiyaçlar için kullanılabiliyor.
Toprak altına gömülen depolar polietilen ve polyester kullanılarak üretilmekedir. Bu depolar toprak altında bulunabilecek her türlü etkene karşı dayanıklı şekilde üretilmekte ve gömülmektedir. Deponun toprağa gömülme işlemi dikkatli bir biçimde yapılmaktadır. Bununla birlikte toprak, depoya doğal bir yalıtım sağlamaktadır. Sizlerde bu depolardan bir tanesine hemen sahip olabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.